• 210 20 15 222
    nikiforosautopro@gmail.com

  • ΠΟΛΥΛΑ 46 & Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 50
    11141 ΑΘΗΝΑ / ΑΤΤΙΚΗ

  • Δευ-Τετ-Παρ: 9:00-16:00
    Τρι-Πεμ: 9:00-19:00
    Σάββατο: 9:00-13:30

Save4you.gr για την καθημερινή εξοικονόμηση


Προϊόντα για το σπίτι το αυτοκίνητο το γραφείο

Οι άσχημες οικονομικές συγκυρίες που περνάμε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα μας έκαναν να αποφασίσαμε να ψάξουμε για προϊόντα καθημερινής χρήσης τα οποία χρησιμοποιώντας τα, μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα.

Την ίδια ώρα τα είδη αυτά μπορούμε να τα κατατάξουμε στα οικολογικά είδη με μεγάλο όφελος στο περιβάλλον!!!

Είμαστε σίγουροι ότι ακόμα κι αν δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ το περιβάλλον αυτή τη στιγμή(που σαφώς πρέπει να μας ενδιαφέρει), μας ενδιαφέρει τουλάχιστον η τσέπη μας.

Μετάδοση ασθενειών από κουνούπια και σκνίπες

Παροχή πληροφοριών σχετικά με τη μετάδοση ασθενειών από κουνούπια και σκνίπες

Στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς & Νήσων, για την βέλτιστη ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα αγωγής Υγείας και ατομικής Υγιεινής, συντάσσει και αποστέλλει ενημερωτικά έντυπα που αφορούν όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν επιθυμούμε τη στοχευμένη πρόσβαση των πολιτών, ώστε με τη δύναμη της γνώσης να δρουν και να εφαρμόζουν τους τρόπους και τις μεθόδους που διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία, ως κοινό αγαθό. Με το παρόν έντυπο, σας αποστέλλουμε προς ενημέρωσή σας, δελτίο με γενικές πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση ασθενειών από κουνούπια και σκνίπες και παρακαλείσθε για τις δικές σας ενέργειες.

Κουνούπια , σκνίπες και νοσήματα που μεταδίδονται από αυτά

Όλοι γνωρίζουμε την ενόχληση από τα κουνούπια και τις σκνίπες. Τα κουνούπια και οι σκνίπες τρέφονται με το νέκταρ των λουλουδιών , όμως τα θηλυκά την εποχή της αναπαραγωγής τους χρειάζονται και αίμα για την ανάπτυξη των αυγών τους, για το λόγο αυτό τσιμπούν ανθρώπους και ζώα. Αν και πολλές φορές το τσίμπημα τους είναι απλώς ενοχλητικό, άλλες φορές μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες έως και επικίνδυνες τοπικές αντιδράσεις (π.χ. αλλεργικό εξάνθημα ). Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται συνήθως στην ευαισθησία του ανθρώπινου δέρματος στο σάλιο των κουνουπιών , το οποίο μεταφέρεται κατά τη διαδικασία του τσιμπήματος , από το έντομο στον άνθρωπο. Όμως μαζί με το σάλιο τους τα κουνούπια και οι σκνίπες μπορούν να μεταφέρουν και παράσιτα ή και ιούς που πήραν με το αίμα μολυσμένου ατόμου το οποίο τσίμπησαν προηγουμένως, χωρίς τα ίδια τα κουνούπια και οι σκνίπες να νοσούν.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται συχνότερα από τα κουνούπια είναι η ελονοσία, η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου, ο κίτρινος πυρετός, ο Δάγγειος πυρετός, η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και από τις σκνίπες η λεϊσμανίαση. Σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 700.000.000 άνθρωποι κάθε χρόνο νοσούν από τις ασθένειες αυτές και περίπου 1 στους 700 ασθενείς πεθαίνουν. Ο κίνδυνος της λοίμωξης υφίσταται στους ανθρώπους που ζουν ή και επισκέπτονται χώρες της Αφρικής , Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής , το Μεξικό , χώρες της Ασίας και γύρω από τη Μεσόγειο.


Για τον έλεγχο των ασθενειών και την πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται με τα κουνούπια και τις σκνίπες εφαρμόζονται τα παρακάτω μέτρα :

  • 1. Θανάτωση των κουνουπιών και σκνιπών
  • 2. Εμβολιασμός των ατόμων που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • 3. Κατά το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεταδοθεί η νόσος μέσω τσιμπήματος εντόμου από το μολυσμένο άτομο , λήψη μέτρων για την αποφυγή τσιμπήματος του από κουνούπια και σκνίπες . προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.
  • 4. Μέτρα για την πρόληψη της ανάπτυξης κουνουπιών και σκνιπών
  • 5. Μέτρα για την αποφυγή των τσιμπημάτων από κουνούπια και σκνίπες

Για ορισμένα νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια, υπάρχουν εμβόλια και φάρμακα για την προφύλαξη και πρόληψη της μετάδοσης της νόσου. Κανένα από τα ειδικά μέτρα (εμβόλια, φάρμακα) δεν εξασφαλίζει πλήρη προφύλαξη, γι αυτό είναι εξίσου σημαντική η τήρηση των γενικών μέτρων προφύλαξης. Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη μόλυνση;

Α. Να αποφεύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα

  • Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες.
  • Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη μέχρι 2 μηνών. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Χρήση εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων στους χώρους : Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
  • Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταδίδουν τα νοσήματα, τσιμπούν κυρίως από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου.
  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα ανοιχτόχρωμα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια).
  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
  • Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) κατά των αερισμό των χώρων του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  • Η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων είναι προτιμότερη, διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Β. Για την αποφυγή ανάπτυξης και την εξουδετέρωση κουνουπιών και σκνιπών

  • Οι ιδιώτες θα πρέπει να φροντίζουν για την εξουδετέρωση ή την βελτίωση των εστιών που υπάρχουν στα σπίτια, στους κήπους και στις επιχειρήσεις τους, για αυτό είναι απαραίτητο να μεριμνούν για την αποφυγή συσσώρευσης σκουπιδιών, απομάκρυνση παλαιών ελαστικών αυτοκινήτων και του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές και διακοσμητικές δεξαμενές στις αυλές, καθώς επίσης πρέπει να φροντίσουν παλαιά πηγάδια και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει υγρό για μεγάλα διαστήματα ,μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών. Προληπτικά, για τις περιοχές αυτές, θα πρέπει οι ιδιώτες να συνεργαστούν με αρμόδια αδειοδοτημένα συνεργεία προκειμένου να πραγματοποιούν στον κατάλληλο χρόνο προνυμφοκτονίες, και αν παραστεί ανάγκη, εντομοκτονίες με ειδικά εγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία αναφέρονται σε επικαιροποιημένες εγκυκλίους της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Είναι απαραίτητο το καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
  • Όσοι ταξιδεύουν προς χώρες όπου ενδημούν ασθένειες που μεταδίδονται με έντομα , πρέπει πριν την αναχώρηση τους να ενημερώνονται για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης ανάλογα με τη χώρα προορισμού , είτε αυτά είναι ειδικά όπως ο εμβολιασμός για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου του κίτρινου πυρετού, η χορήγηση ειδικών φαρμάκων για την προφύλαξη από την ελονοσία , είτε αφορούν την παροχή πληροφοριών για την αποφυγή του τσιμπήματος και της μόλυνσης.
  • Στο γραφείο Δημόσιας υγιεινής και ταξιδιωτικής ιατρικής της Υπηρεσίας *μας και στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., παρέχονται σχετικές πληροφορίες.
  • Επίσης είναι απαραίτητο οποιοσδήποτε ταξιδιώτης , μετά την επιστροφή του από χώρες που ενδημούν νόσοι που μεταδίδονται με τα κουνούπια και τις σκνίπες , εμφανίσει συμπτώματα γρίπης που δεν υποχωρούν , ή υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα, πρέπει να αναφέρει στο γιατρό το ταξίδι και να υποβάλλεται σε έλεγχο της υγείας του και σε εξετάσεις για νοσήματα , όπως η ελονοσία (συμπτώματα της οποίας μπορεί να εμφανιστούν μέχρι και ένα χρόνο μετά την επιστροφή από το ταξίδι)

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία που αφορά θέματα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ